Klassennieuws NP5 #5

Belangrijke data:

Maandag 21 januari Start cito
Vrijdag 1 februari Taal toets thema 4
Woensdag 6 februari Toets meander
Vrijdag 15 februari Winterrapport mee
Vrijdag 15 februari Foto lenteflora mee naar school
Dinsdag 19 februari Rapportgesprekken
Donderdag 21 februari Rapportgesprekken
Donderdag 21 februari Fotocollage lenteflora wordt opgehaald
Maandag 25 februari tot en met vrijdag 1 maart Voorjaarsvakantie!

 

Beste ouders van de leerlingen uit groep 5,

Dit is de eerste editie van het klassennieuws groep 5 van het jaar 2019. Wij willen jullie graag laten weten waar we de afgelopen periode aan gewerkt hebben en wat er nog gaat komen.

Veel leesplezier,

Juf Diana, juf Françoise en juf Tanja

Kerstdiner

Voor de kerstvakantie hebben we genoten van een overheerlijk kerstdiner met elkaar. Iedereen had heerlijke hapjes meegenomen, van fruithapjes en chocolade tot kipspiesjes en pasta pesto. Het was een erg gezellige en geslaagde avond!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVO

Vanaf de kerstvakantie hebben de kinderen HVO in 2 groepen. De ene groep heeft HVO op woensdag en de andere groep heeft HVO op vrijdag. Op deze manier komen er meer kinderen aan bod. De kinderen die in de klas blijven hebben tijd om rustig te werken en wij hebben meer tijd om extra te helpen.

Fruitdag

Op woensdag is het fruitdag. De kinderen moeten dan een stuk fruit of groente mee naar school nemen. Wij merken dat niet alle kinderen fruit of groente mee hebben. Wilt u hier op letten?

Koptelefoon

Er zijn nog enkele kinderen in de klas die geen oortjes (meer) hebben voor het werken op de computer. Vraagt u het even na bij uw kind. Graag willen we dat ieder kind een persoonlijke koptelefoon of oortjes heeft, zodat de taken op de chromebooks goed gemaakt kunnen worden.

Team Talento en Blinkie

Sinds kort werken wij met Team Talento op school. Op school doen we meer dan alleen rekenen en taal. Wij willen ook de creatieve talenten ontwikkelen. Team Talento heeft een aantal professionals gevraagd om workshops aan te bieden waarbij de kinderen inspiratie en passie opdoen om de creatieve talenten te ontwikkelen. Op school krijgen de kinderen een code waarmee ze kunnen inloggen.

Afgelopen week hebben we in groep 5 leren programmeren met meester Sander. Hij heeft ons uitgelegd hoe we onze eigen game kunnen maken. Blinkie de robot moet geprogrammeerd worden om langs allerlei obstakels te kunnen. Zo moet blinkie met een zwemvest door het water kunnen zwemmen, met een zaag kan hij bomen omzagen en met een sleutel kan hij huizen openmaken. Alle kinderen hebben zelf een level gemaakt en Blinkie moeten programmeren om tot de finish te komen. Dit was nog best lastig, want alles was in het Engels!

 

Cito

We zijn weer begonnen met de cito toetsen. In groep 5 nemen we de cito’s rekenen, spelling, begrijpend lezen en technisch lezen (AVI en DMT) af. De kinderen hebben al een aantal cito’s gehad deze week. Volgende week zullen we alles afmaken. Tot nu toe zijn wij erg tevreden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oudergesprekken

Op vrijdag 15 februari krijgt uw kind het winterrapport mee naar huis. Op dinsdag 19 en donderdag 21 februari vinden de rapportgesprekken plaats. Verdere informatie volgt nog!

Rekenen

 • We zijn gestart met deelsommen. Daarom is het belangrijk dat iedereen de tafels beheerst. We oefenen de tafels van 1 t/m 10. Deze tafels hebben de kinderen nodig voor het uitrekenen van de deelsommen.
  Het zou heel fijn zijn als u de tafels ook thuis wilt oefenen met de kinderen.
  De tafeldiploma’s hangen al klaar in de klas. Iedere behaalde tafel (gewone volgorde, door elkaar, en de tafelsom benoemen bij het antwoord) krijgt een sticker. We streven naar een blad vol met stickers, voor het einde van het schooljaar.
 • We oefenen met lengte: meter/centimeter en we oefenen met gewicht: kilo en grammen. We introduceren de milliliter.
 • We oefenen met klokkijken: hele uren, halve uren, kwartieren, vijf voor/vijf over etc. We oefenen ook de digitale tijden, zowel overdag (16.00 uur) als ‘s nachts (4:00 uur).
 • We starten ook met de kommanotatie in geldcontext.

 

Taal

 • We oefenen bij ieder thema een lijst met nieuwe themawoorden.
 • We oefenen met werkwoorden, die verschillende vormen hebben.
 • We leren wat tegenwoordige tijd en wat verleden tijd is.
 • We benoemen woordsoorten: Werkwoord, lidwoord, zelfstandig naamwoord, bijvoeglijk naamwoord, voorzetsel, voegwoord.
 • We leren wat de basisvorm is.

Spelling

We oefenen verschillende categorieën:

 • jager/bakker woorden !
 • aai/ooi/oei
 • eer/oor/eur
 • eeuw/uw
 • cht/ch woorden
 • woorden met be-, ge-, ver- en -te
 • woorden met -ig en -lijk
 • woorden met een eind -d
 

Comments are closed.