Klassennieuws NP5 #4

Belangrijke data:

Woensdag 5 december Sinterklaas is jarig!

Surprise ochtend

Donderdag 6 december Inloop tot 9:30!
Maandag 3 december woordendictee spelling
Vrijdag 7 december zinnendictee spelling
Dinsdag 11 december Engels toets woorden thema 3 en 4
Woensdag 12 december Toets taal
Maandag 17 december Toets rekenen
Woensdag 19 december Toets Brandaan
Donderdag 22 december Kerstdiner
Vrijdag 23 december Kerstcircuit en opruimen
24 december tot en met 6 januari Kerstvakantie!

 

Beste ouders van de leerlingen uit groep 5,

Dit is de laatste editie van het klassennieuws groep 5 van het jaar 2018. Wij willen jullie graag laten weten waar we de afgelopen periode aan gewerkt hebben en wat er nog gaat komen.

Veel leesplezier,

Juf Diana, juf Françoise en juf Tanja

 

Tekenles tussen de herfstbomen

Samen met juf Françoise en juf Tanja zijn we buiten de herfstbomen schetsen. Het doel van de opdracht was om zoveel mogelijk details te tekenen, zodat het net echt lijkt. Veel kinderen gingen enthousiast aan de slag. En wat hebben we geluk gehad met het weer!

 

 

Jagers en verzamelaars

Vlak voor de toets Brandaan over de jagers en verzamelaars hebben we nog een keer extra geoefend. De kinderen hebben onder andere geoefend met de belangrijkste woorden uit het thema. Daarna hebben we grote woordspinnen gemaakt over de jagers, de prehistorie en de verzamelaars. De toets was heel goed gemaakt door de klas met gemiddeld een 8,4!

 

 

Verkeerswandeling

Groep 5 heeft samen met juf Diana en een aantal enthousiaste ouders een verkeerswandeling gelopen door de wijk. Door middel van een dobbelspel zijn de kinderen op pad gegaan. We zijn op zoek gegaan naar verkeersborden. Er is ook geoefend met het veilig oversteken en de kinderen hebben gekeken naar verschillende voorrangssituaties.

Het was een erg geslaagde middag!

 

Sinterklaas

Woensdag 5 december komt Sinterklaas op school. Onze groep heeft voor het eerst dit jaar surprises gemaakt. Op dinsdag 4 december stonden alle surprises op de trap en hebben we met de hele klas gekeken naar de prachtige kunstwerken die daar stonden. De surprises staan klaar in de klas om open gemaakt te worden. Wij hebben er zin in!

 

Op donderdag 6 december hebben wij inloop tot 9:30. De kinderen mogen tussen 8:30 en 9:30 inlopen. We starten uiterlijk om 9:30!

Kerst versieren

Sinterklaas is nog in het land en kerst staat al voor de deur. Graag willen wij de klas ook in de kerstsferen brengen. Op vrijdag 7 december hebben we hulp nodig om de klas te versieren in de kerstsfeer. Bij de deur hangt een intekenlijst. Alle extra handjes zijn welkom! Wie zou ons kunnen helpen?

Kerstdiner

Op donderdag 22 december is er weer een kerstdiner in de klas. Juf Diana en juf Françoise zullen donderdagavond in de klas aanwezig zijn. Verder informatie volgt nog.

 

Rekenen

 • Met rekenen zijn we bezig met optellen en aftrekken tot en met 1000.
 • We zijn ook gestart met deelsommen. Daarom is het belangrijk dat iedereen de tafels beheerst. We oefenen de tafels van 1 t/m 7 en de tafel van 10. Deze tafels hebben de kinderen nodig voor het uitrekenen van de deelsommen.
 • We oefenen met lengte: meter/centimeter en we oefenen met gewicht: kilo en grammen.
 • We oefenen met klokkijken: hele uren, halve uren, kwartieren, vijf voor/vijf over etc. We oefenen ook de digitale tijden, zowel overdag (16.00 uur) als ‘s nachts (4:00 uur).
 • Ook oefenen we verhaaltjessommen, soms klassikaal en soms individueel op een chromebook.

 

Taal

 • We oefenen bij ieder thema een lijst met nieuwe themawoorden.
 • We oefenen met woorden in alfabetische volgorde schrijven.
 • We hebben ook geleerd hoe je van twee zinnen, één zin maakt. Dit doet je met een voegwoord, zoals: en/of/want.
 • We herhalen ontleden:

Verschil zinsontleden en woordsoorten benoemen bij taal.

Ontleden kun je op twee manieren doen. Je kunt de zin in stukken hakken en ELK DEEL een naam geven. (Persoonsvorm, gezegde, onderwerp, lijdend voorwerp, bepaling. Dit heet zinsontleding.

 

Je kunt ook elk LOS WOORD een naam geven. (Werkwoord, lidwoord, zelfstandig naamwoord, bijvoegelijk naamwoord, voorzetsel, voegwoord) Dit heet woordsoorten benoemen.

 

Spelling

We oefenen verschillende categorieën:

 • jager/bakker woorden,
 • aai/ooi/oei
 • eer/oor/eur
 • eeuw/uw
 • cht/ch woorden
 • be- / ge- / ver-
 

Comments are closed.