Klassennieuws 5NP #3

Belangrijke data:

Woensdag 31 oktober Toets Brandaan
Donderdag 1 november Woorddictee
Vrijdag 2 november Zinnendictee
Vrijdag 9 november Toets taal 2
Woensdag 14 november Toets Naut
Woensdag 28 november Toets Meander

 

Beste ouders van de leerlingen uit groep 5,

Dit is alweer de derde editie van het klassennieuws uit onze groep. Wij houden u graag op de hoogte van wat wij in de klas doen.

Veel leesplezier,

Juf Tanja, juf Françoise en juf Diana

 

Voorstelling

De kinderen hebben op donderdag 18 oktober twee keer een geweldige voorstelling neergezet. Ze waren erg zenuwachtig, zeker toen alle ouders kwamen kijken. De zaal zat bomvol, waardoor het nog spannender werd. Ondanks alle spanning en zenuwen hebben de kinderen het super goed gedaan! Wat een trotse juffen zijn wij!

Project levende geschiedenis

Op donderdag 18 oktober kregen we bezoek van een vrouw uit de prehistorie. Ze heeft het gehad over de ijstijd, steentijd en ijzertijd. De kinderen hebben allemaal kleine workshops gedaan, zoals het gebruiken van prehistorische verf voor camouflage, het eten van gedroogd vlees, noten en gedroogde bessen. Ook hebben de kinderen prehistorische voorwerpen en voorwerpen van nu met elkaar vergeleken. De vrouw had allerlei huiden meegenomen van een wolf, een konijn en een vos. Met schapenbotten en kiezelsteentjes hebben de kinderen een spel gedaan. De kinderen waren erg enthousiast en vonden het een hele leuke ochtend.

Handvaardigheid van juf Leny

Vanaf maandag 29 oktober krijgt groep 5 om de week op maandag een handvaardigheidles van een echte handvaardigheid juf. Juf Leny heeft maandag met de kinderen een matje gemaakt van wol. Dat is de stam van de boom. Tot slot mochten de kinderen de boom zelf mooi maken met krijt. Hieronder kunt u een aantal prachtige herfstbomen vinden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oudergesprekken

In de week van 19-23 november zijn er facultatieve oudergesprekken. Dit betekent dat u uitgenodigd kan worden door ons voor een oudergesprek over uw kind. 

Natuurlijk bent u ook van harte welkom als u zelf benieuwd bent naar de voortgang van uw kind!

 

Rekenen

 • Met rekenen zijn we bezig met optellen en aftrekken tot en met 1000.
 • We zijn ook gestart met deelsommen. Daarom is het belangrijk dat iedereen de tafels beheerst. We oefenen de tafels van 1 t/m 7 en de tafel van 10. Deze tafels hebben de kinderen nodig voor het uitrekenen van de deelsommen.
 • We oefenen met lengte: meter/centimeter en we oefenen met gewicht: kilo en grammen.
 • We oefenen met klokkijken: hele uren, halve uren, kwartieren, vijf voor/vijf over etc. We oefenen ook de digitale tijden, zowel overdag (16.00 uur) als ‘s nachts (4:00 uur).
 • Ook oefenen we verhaaltjessommen, soms klassikaal en soms individueel op een chromebook.

Taal

 • We oefenen bij ieder thema een lijst met nieuwe themawoorden.
 • We oefenen met woorden in alfabetische volgorde schrijven.
 • We hebben ook geleerd hoe je van twee zinnen, één zin maakt. Dit doet je met een voegwoord, zoals: en/of/want.
 • We herhalen ontleden:

Verschil zinsontleden en woordsoorten benoemen bij taal.

Ontleden kun je op twee manieren doen. Je kunt de zin in stukken hakken en ELK DEEL een naam geven. (Persoonsvorm, gezegde, onderwerp, lijdend voorwerp, bepaling. Dit heet zinsontleding.

 

Je kunt ook elk LOS WOORD een naam geven. (Werkwoord, lidwoord, zelfstandig naamwoord, bijvoegelijk naamwoord, voorzetsel, voegwoord) Dit heet woordsoorten benoemen.

 

Spelling

We oefenen verschillende categorieën:

 • jager/bakker woorden,
 • aai/ooi/oei
 • eer/oor/eur
 • eeuw/uw
 • cht/ch woorden

 

 

Comments are closed.